+31 (0)6 81093909
  • Welkom bij de Lipoedeemspecialist

  • Ervaring met innovatie

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische ziekte die vaak niet herkend wordt of met obesitas verward wordt. Letterlijk betekent lipoedeem vet- en vochtophoping. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem), die blijft toenemen ondanks diëten en veel bewegen.

Lipoedeem komt voornamelijk voor op;

  • Bovenbenen
  • Onderbenen
  • Knieën
  • Enkels
  • Armen

Lipoedeem is een ziekte die alleen voorkomt bij vrouwen. Je herkent lipoedeem aan een ongeproportioneerd lichaam waarbij de benen meestal een stuk dikker zijn dan de in verhouding slanke romp. De duidelijke toename van vet in de benen begint meestal tijdens de puberteit of na een zwangerschap. De oorzaak is niet bekend, maar hormonen en erfelijkheid lijken hier bij een rol te spelen.

Ongemak

Naast een ongeproportioneerd figuur, kan de onevenredigheid aan de boven- en onderbenen, een gespannen en zwaar gevoel geven. Dit is te wijten aan het vasthouden van vocht (oedeem) in het toegenomen vetweefsel. Vooral in de avond, na langdurig staan, en bij warm weer treden deze lasten op. Een ander symptoom is het ontstaan van blauwe plekken, al na een minst of geringe stootje tegen de benen.

Waar zit lipoedeem

Over het algemeen zien we lipoedeem aan de bovenbenen, onderbenen en knieën, maar het kan zich ook op de billen en in het dijgebied bevinden. De voeten zijn meestal niet opgezwollen.

Het verloop

Bij veel lipoedeem patiënten, wordt de diagnose in de loop der jaren ernstiger. Terwijl het onderhuidse vetweefsel in eerste instantie gelijkmatig en week is, treden er na verloop van tijd verhardingen op en wordt het weefsel steviger. In een later stadium kan overhangend vet aan de binnenkant van dijen en knieën het lopen beperken.

Eerdere behandelingen

Diëten, sporten, veel water drinken, en medicatie brengen weinig tot geen verbetering. Tot nu toe kon alleen in de vorm van manuele of instrumentale lymfedrainage, oefeningen en steunkousen, het oedeem worden verminderd. Deze complexe fysieke afdrijvende methoden zorgen wel voor een verbetering maar de oorzaak van de vermeerdering van het vet en de vetophopingen is hier mee niet geëlimineerd. Voornoemde maatregelen dienen dan ook levenslang te worden uitgevoerd.

Vragen

Er zijn nog vele open vragen over lipoedeem qua oorzaak en juiste behandeling.  Het is te specifiek en persoons afhankelijk om hier in detail op in te gaan. Natuurlijk zullen in een persoonlijk gesprek uw individuele factoren besproken worden, welke van invloed geweest kunnen zijn op het ontstaan c.q. verergering van lipoedeem.

Contact   Behandelmethode

Contact

Drs. (NL) Reggy Schift

Emmastraat 9
6881 SM Velp

  •   +31 (0)6 81093909
  •   +31 (0)6 39053955
  •   info@praktijkschift.com

Reggy Schift

Emmastraat 9
6881 SM Velp
Nederland

Faq

Hoelang duurt het tot dat ik resultaat zie?
Bij ongeveer 90% van de patiënten kan vrijwel meteen na de operatie al enige verbetering van de lichaamsvorm worden waargenomen. Echter duurt het in de regel 2 tot 4 weken, voordat alle blauwe plekken en zwellingen afgenomen zijn. Het uiteindelijke resultaat zal pas na 3 tot 4 maanden, in sommige gevallen 6 maanden beoordeeld kunnen worden.
Liposuctie leidt vaak tot spectaculaire resultaten. Het is wel belangrijk om realistisch te blijven omdat, naarmate we ouder worden, de structuur van de huid en onze lichaamsvorm ook veranderen. Hier dient u rekening mee te houden bij de verwachting van het resultaat. Met behulp van liposuctie pakken we ook de ongewenste cellulitis aan. Deze verdwijnt in veel gevallen of wordt door de liposuctie sterk verminderd.
Meer Faq
Vergoedt mijn verzekering dit?
9 van de 10 patiënten die drs. Schift ziet hebben een medische indicatie. Lipoedeem is namelijk een ziekte. Maar, de behandeling: liposuctie volgens de tumescente methode voor niet cosmetische doeleinden, ook al medisch geïndiceerd, is volgens de verzekeringsmaatschappijen (bepalingen vanuit de wetgeving) een cosmetische ingreep welke dus niet voor vergoeding in aanmerking komt.
Een voordeel van de diagnose door een arts (anders dan uw behandelend arts) is dat over de behandeling geen B.T.W. verschuldigd is, en dat u de behandeling, omdat het een behandeling voor bijzondere zorg betreft, kunt indienen bij de Belastingdienst (mits er geen veranderingen zijn opgetreden in 2015). Informeert u zich vooraf goed bij uw belastingadviseur. Deze kan u gedetailleerder informatie geven.
Meer Faq
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Tijdens het eerste consult zullen de probleemgebieden worden bekeken, waarna er een behandeladvies, met de daarbij behorende kosten opgemaakt worden. Iedere patiënt is uniek en vergt een persoonlijke benadering en behandeling, vandaar dat er geen standaard aantal behandelingen is. Er wordt gekeken naar de wens van de patiënt aangaande de klachten en de ernst van de lipoedeem. Drs Schift bepaalt samen met de patiënt het gebied dat behandeld dient te worden en het aantal behandelingen.
Wanneer er meerdere behandelingen plaats zullen vinden kunt u vast rekening houden met het feit dat Drs. Schift voor de eerste behandeling de hoogste kosten rekent. Dit is over het algemeen de grootste operatie.
Meer Faq
Wat zijn de risico’s en bijwerkingen?
Net als bij iedere medische ingreep geldt ook bij liposuctie dat er sprake is van risico’s, bijwerkingen en complicaties, zoals zwelling, blauwe plekken of tijdelijk een doof gevoel van de huid. Kleine onregelmatigheden van de huid kunnen af en toe optreden. Door de tumescente lokale verdovingsmethode zijn deze risico’s minimaal. Zware complicaties zoals bloedingen, trombose, longembolie, infecties aan het behandelde gebied, met mogelijke cystes als gevolg, blijvende huid verhardingen, vetembolie, allergische reacties, of uitgesproken diepe plooien zijn uiterst zelden en liggen onder de 0,01%.
Meer Faq
© 2015 Reggy Schift - Website by: Smartchecked